Οι κλιματικές αλλαγές και η τρύπα του όζοντος, έχουν σαν συνέπεια τη είσοδο στην ατμόσφαιρα υπεριώδους ακτινοβολιας  και ο μόνος τροπος προστασίας των ματιών μας είναι η χρήση γυαλιών ηλίου.

1.Προστατεύουν τα μάτια μας από σοβαρές οφθαλμικες παθήσεις καθ’οτι η ηλιακή ακτινοβολία έχει θανατηφόρες συνέπειες για τον κερατειδη και τον αμφιβληστροειδη(καταρρακτης, εκφυλιση ωχρας κηλίδας, φωτοκερατιτιδα, ηλιακή ωχροπαθεια, κλπ).
2.Ο άνεμος, η σκόνη, ο ήλιος,
το χιόνι, προκαλούνε επωδυνο ερεθισμό στα μάτια.
3. Με τα σωστά γυαλιά ηλίου, οδηγούμε πολύ ασφαλέστερα.
4. Τα μάτια χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή όταν έχουμε κάνει κάποια χειρουργική επεμβαση
(διόρθωση ορασης LASIK, καταρράκτη, κλπ), γι’αυτο φοράμε πάντα γυαλιά ηλίου.
5 . Όταν κάνουμε σπορ και ομαδικά αθλήματα σε εξωτερικό χώρο και στην υπαιθρο, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε γυαλιά ηλίου.
Τα γυαλιά ηλίου δίνουν επίσης ένα ξεχωριστό χαρακτήρα στο στυλ μας και αποτελούν ένα κομμάτι μιας όμορφης και προσεγμένης εμφάνισης.
Το ιδανικό είναι να προμηθευομαστε τα γυαλιά μας μόνο από οπτικά καταστήματα, στελεχωμένα από επαγγελματίες επιστήμονες οπτικούς, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι αγοράζουμε γυαλιά που πληρούν όλες τις προδιαγραφές. Μόνο ο οπτικός μπορει να μας ενημερώσει, να μας βοηθήσει και μας κατευθύνει, ώστε να αγοράσουμε γυαλιά ηλίου, σύμφωνα με τις ανάγκες μας.
Μην ξεχνάτε, χρειάζεστε γυαλιά ηλίου καθ’ολη τη διάρκεια του χρόνου και αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες από τα παιδιά έως τους υπερήλικες.
Ενημερωτικά να αναφέρουμε ότι ένα παιδί δέχεται τριπλάσια ετήσια έκθεση σε ακτινοβολία UV από έναν ενήλικα, ενώ το μάτι ενός παιδιού ηλικίας κάτω των 10 ετών, επιτρέπει την είσοδο 6πλασιας υπεριώδους ακτινοβολιας απ’οτι το μάτι ενός ενήλικα.