Οι φακοί επαφής αποτελούν μια ασφαλή & αποτελεσματική μέθοδο διόρθωσης της όρασης για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Χαρίζουν άριστη περιφερειακή όραση, άνεση, ελευθερία κινήσεων, καλύτερη εμφάνιση.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν την συσχέτιση της χρήσης φακων επαφής και του COVID-19,συμφωνα με τη Βρεττανικη εταιρεία φακων επαφής BCLA “CONTACT LENSWEAR & CORONOVIRUS (COVID-19) GUIDANCE”.
Ακολουθουμε πάντα τους κανόνες υγιεινής για την ασφαλή τοποθέτηση των φακων επαφης:
1. Πλενουμε σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και στεγνωνουμε τα χέρια μας σε καθαρό απορροφητικό χαρτί, πριν από κάθε εισαγωγή και αφαίρεση των φακων.
2. Ρίχνουμε μερικές σταγόνες από το απολυμαντικό διάλυμα φακων επαφής και εφαρμόζουμε το φακό με τη καθαρή άκρη του δείκτη των δακτύλων απευθείας στο κερατοειδη.
3. Χρησιμοποιούμε καθαρή θήκη φακων επαφής  την οποία γεμίζουμε με φρέσκο απολυμαντικό διαλυμα και τοποθετούμε τους φακούς όταν τους βγαζουμε  και την οποία αντικαθιστουμε τουλάχιστον κάθε 3 μήνες.
4. Η θήκη πρέπει να είναι γεμάτη με επαρκή ποσότητα υγρού διαλύματος, ώστε οι φακοί να μην στεγνώνουν, ξηραινονται και φθείρονται.
5. Ακολουθούμε αυστηρά τις συστάσεις στη συσκευασία των φακων και τους απορριπτουμε όταν απαιτείται.
6. Αν ο φακός πέσει σε μια ακαθαρτη επιφάνεια, πετάξτε τον φακό αμεσως(αν πρόκειται για ημερήσιο φακο), η απολυμάνετε τον για τουλάχιστον 4 ώρες αν πρόκειται για μηνιαίο φακό.
7. Τα άτομα που φορούν πολλές ώρες τους φακούς επαφής στα μάτια τους σε περιβάλλον με αυξημένη ξηροτητα(κλιματιστικό, θέρμανση,πολυωρη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή), να ενυδατώνουν τα μάτια τους με κολλυρια ενυδάτωσης.
8. Σε περίπτωση ασθένειας, οι χρήστες των φακων επαφής, θα πρέπει αμέσως να στραφούν στη χρήση των γυαλιών οράσεως τους και να συμβουλευτουν επαγγελματία οφθαλμικης υγείας, ακολουθώντας τις συστάσεις του.
Η σωστή χρήση και η προστασία και φροντίδα των φακων επαφής σας, συνεπάγεται και υγιή ματια.
Όσον αφορα τα γυαλιά οράσεως, τα καθαρίζουμε και αυτα τακτικά με νερό και σαπούνι η με ειδικό αντισηπτικό υγρό.
Να υπογραμμισουμε ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους πρεσβυωπες που χρειάζονται γυαλιά ανάγνωσης και γι’αυτο τα βάζουν και τα βγάζουν στο πρόσωπο τους πολλές φορές την ημέρα.